İçindekiler
Hepimiz artık yiyeceklerimizi bahçeye atmayı ve bitkilerimizin daha büyük ve daha iyi büyümesine yardımcı olmayı sevsek de, çizgiyi bir yere çekmek zorundayız.
Yumurta akı bahçıvanları asırlardır ikiye bölmüştür. Bazıları bitkilere olan faydalarına yemin ederken, diğerleri her ne pahasına olursa olsun ondan kaçınır.
Yumurta akı bitkiler için iyi midir? Yumurta akı, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinler açısından doğal olarak zengindir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum seviyelerini yükseltmek için toprağa çiğ yumurta akı ekleyebilirsiniz. Kalsiyum emilimini kolaylaştırmak için toprağın azotunun yüksek olmadığından ve pH seviyelerinin nötre yakın olduğundan emin olun.
Elbette çiğ yumurta, özellikle sıcak havalarda hızla çürüme eğilimindedir, bu nedenle toprakta yumurta akı kullanırken dikkatli olmanız gerekir.
Koku, dikkate alınması gereken ciddi bir dezavantajdır. Bitkileri gübrelemek için yumurta akının nasıl kullanılacağını öğrenmek için daha fazlasını okuyun.
Bitkilerde Yumurta Akı Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Toprağa dinlenmesi için zaman tanımadan bahçede sürekli bitki yetiştirmek onu fakirleştirebilir.
Mikro besin maddelerinden yoksun toprakta yetişen sebzeler genellikle kloroz ve çiçek sonu çürümesi gibi hastalıklardan muzdariptir.
Neyse ki, eksik mikro besinleri tamamlamak ve meyve ve sebzelerinizden yüksek verim almak için toprağı değiştirebilir ve yumurta akı gibi kolayca bulunabilen malzemeler kullanabilirsiniz.
Yumurta Akı Bitkilere Hiç Fayda Sağlar mı?
İnsanların ve bitkilerin aşağı yukarı benzer besin maddelerine ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Bu nedenle yemek artıklarımız bahçe bitkilerimizi de besleme eğilimindedir.
Bu, tükettiğimiz diğer besleyici gıdalar için olduğu kadar yumurta için de geçerlidir.
Toprağa yumurta akı eklediğinizde, bitkilere hastalıklarla savaşmaları ve sağlam bir kök sistemi geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları birçok mikro besin sunmuş olursunuz.
Bu durum özellikle dengeli büyümek için toprakta makul miktarda kalsiyum, potasyum ve manganeze ihtiyaç duyan sebze ve meyveler için geçerlidir.
Yumurta akını, sebze bahçenize ve çiçek tarhınıza ekleyebileceğiniz uygun fiyatlı ve kullanışlı bir bitki besini takviyesi olarak düşünebilirsiniz.
Yumurta Beyazında Bulunan Besinler
Pişmiş olarak tüketmeyi sevdiğimiz yumurta akının, bitkilerin de faydalanabileceği mikro besinlerle dolu olması şaşırtıcı değildir. Bu besinler arasında şunlar yer alır:
- Kalsiyum: Her çiğ yumurta akında 2,3 miligram kalsiyum bulunur.
- Magnezyum: Yumurta akından 3,6 miligram kadar magnezyum alabilirsiniz.
- Potasyum: Yumurtalar bu değerli makro besin açısından zengindir ve yaklaşık 53,8 miligram verir.
- Fosfor: Yumurta akında eser miktarda fosfor bulunur ve yumurta başına ortalama 4,9 miligramdır.
- Protein: Her yumurta 4 gram protein sunar.
Yumurta akı ayrıca sodyum, selenyum ve folat gibi diğer besinler açısından da zengindir.
Bahçede Yumurta Beyazı Kullanmanın Dezavantajları
Yumurta kabuklarını kırıp yumurta aklarını toprağa karıştırdığınızda, bazı istenmeyen yan etkileri olan kimyasal bir süreç başlatmış olursunuz.
Yumurtalar bozulup çürüdükçe havaya sülfür salınır. Hoş olmayan kokunun yanı sıra, çürük yumurtalar haşerelere ve kemirgenlere bahçeyi istila etmeleri ve bitkilere zarar vermeleri için açık bir davetiye çıkarır.
Bahçede gübre olarak kullanılan yumurta akının bir diğer sorunu da parçalanmasının ve besin maddelerini toprağa bırakmasının daha uzun sürmesidir.
Eğer toprak tükenmişse ve bitkiler hızlı bir şekilde besin maddelerine ihtiyaç duyuyorsa, yumurta akı toprağı zenginleştirmek ve bitkileri kurtarmak için en iyi seçenek değildir.
Bitkiler İçin Yumurta Akı Kullanmaya Değer mi?
Yumurta akı birçok bitki için mükemmel bir organik besin kaynağıdır. Kimyasal gübrelerin aksine, yumurta akı bahçede yetiştirdiğiniz meyve ve sebzelerin tadını ve lezzetini etkilemez.
Ayrıca, yavaş salınan gübreler olduklarından, yumurta akı ani bir büyüme artışıyla bitkileri strese sokmayacaktır.
Bununla birlikte, bitkilerinizi döllemek için yumurta akına güvenmenin sakıncalarını da göz önünde bulundurmalısınız. Sadece bahçedeki koku ve haşereler bile insanları bu fikirden vazgeçirmeye yeter.
Bu nedenle birçok bahçıvan yumurtaları çiğ kullanmak yerine kompostlamayı tercih etmektedir. Kompostlanmış yumurtalar, kötü kokular olmadan çiğ yumurtanın tüm besin maddelerine sahiptir.
Yumurtaları Bahçede Kullanmanın Yararlı Yolları
Besinlerinden en iyi şekilde yararlanmak için yumurtaları kırmak ve yumurta aklarını toprakta çürümeye bırakmak zorunda değilsiniz. İşte bahçenizde yumurta kullanmanın daha güvenli ve daha az kötü kokulu yolları.
- Bitki Besini: Yumurta kabukları kalsiyum açısından zengindir ve bahçeyi çöplük gibi kokutmadan güzelce parçalanacaktır.
- Malç: Yumurta kabuklarınızı küçük parçalara ayırın ve malç olarak bitkilerin tabanına kalın katmanlar halinde yayın. Yapraklar kadar kolay çürümez ve haşereleri ve yabani otları caydırır.
- Haşereleri Kovun: Burada malç olarak kullanacağınızdan daha büyük parçalar halinde yumurta kabuklarına ihtiyacınız olacak. Yumurta kabuklarının keskin kenarları, yumuşak gövdeli böcekleri çiçek tarhınızdan ve sebze alanlarınızdan uzak tutan doğal bariyerlerdir.
- Kuş yemi: Kalsiyum eksikliği olan kuşlar için ezilmiş yumurta kabuklarını yiyecek olarak sunun. Kuşların yumurtlamak için kalsiyuma ihtiyacı vardır ve kuş yemliğindeki yumurta kabukları hoş bir ikramdır.
İlgili Sorular:
Muz Kabukları Bitkiler İçin İyi midir?
Muz kabukları, çiçeklenmeyi teşvik eden fosfor, zararlıları uzaklaştıran kükürt, kök gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve hastalıklarla savaşan magnezyum gibi besinler açısından zengindir.
Bunları parçalayıp kompost yığınına ekleyerek parçalanmalarını ve besin maddelerini komposta bırakmalarını sağlayabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Suyu Bitkiler İçin İyi midir?
Hindistan cevizi suyu kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olmasının yanı sıra sitokinin hormonları da içerir. Bu hormonlar hücre bölünmesini geliştirerek daha iyi kök gelişimi ve taç büyümesini tetikler.
Sonuç
Yumurta akı, bahçenizdeki meyve ve sebzelerin onsuz yapamayacağı birçok makro ve mikro besin maddesine sahiptir.
Ancak yumurta akının parçalanması uzun zaman alır ve bahçeye haşere ve kemirgenleri çekebilecek hoş olmayan kokulara sahiptir.