İçindekiler
Bahçıvanlar, gıda artıklarını ve yemek artıklarını kompost yapmak veya hatta doğrudan toprağa uygulamak için kullanmalarıyla bilinir.
Yeterli gübre olarak efsanevi bir statü kazanan bu ünlü artıklardan biri kahve telvesidir, ancak orkideleriniz varsa, kahve telvesini gübre olarak kullanmadan önce iki kez düşünmeniz gerekir.
Orkideler kahve telvesini sever mi? Kahve telvesi, çoğu bitkinin büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğu üç makro besinden biri olan nitrojen açısından zengindir, ancak kahve telvesi orkideler için fazla asidik olabilir. Kahvedeki besinlerin salınması için belirli bakterilere ihtiyaç duyulduğundan, toprakta bu bakteriler yoksa orkideler fazla fayda sağlayamayabilir.
Bunu akılda tutarak, orkideler ve diğer çiçekli bitkiler için tek gübre olarak kahve telvesine güvenmemelisiniz.
Aşağıda, doğal bir gübre olarak kahve telvesi, orkideler için neden ideal olmadıkları ve hangi gübreler hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız olacak orkidelerinizi mutlu ve sağlıklı tutun.
Orkideler için Kahve Telvesi: Bilmeniz Gerekenler
Kahve telvesi, demlemenizi bitirdikten sonra genellikle çöp kutusuna atılır.
Kahve çekirdekleri organik olduğundan ve yüksek oranda nitrojen içerdiğinden, bahçıvanlar bunları genellikle bitkileri gübrelemek için kullanır ve hatta kompost yığınlarına eklerler. Nitrojen varsa, bitkiler onu sevecektir, değil mi?
Kahve Telvesi Neden Bitkiler İçin Sıklıkla Tavsiye Edilir?
Kahve telvesini bu kadar popüler bir doğal gübre yapan ana bileşen azottur.
Kavrulduktan sonra kahve çekirdekleri, topraktaki belirli bakterilerin varlığında azota dönüşebilen ve toprağa salınabilen karbon içerir.
Kahve telvesi ayrıca daha az miktarda fosfor ve potasyum içerir. Azot, fosfor ve potasyum (NPK) üçlüsü, bitkilerin büyümek, çiçek açmak ve meyve vermek için ihtiyaç duyduğu ana makro besin maddeleridir.
Buna eser miktardaki mikro besinleri de eklediğinizde, normalde çöpe atacağınız bir şeyden sağlıklı bir gübre elde etmiş olursunuz.
Kahve telvesi komposta eklendiğinde, toprağın su tutma özelliğini artıran organik maddelere dönüşür ve topraktaki besinleri serbest bırakan ve bitki hastalıklarına neden olan patojenlerle savaşan mikroorganizmaları besler.
Kahve Telvesi Azotu Serbest Bırakmak İçin Bakterilere İhtiyaç Duyar
İyi bir gübre olarak kahve telvesi hikayesindeki tek uyarı, toprağın kahve telvesindeki azotu serbest bırakmak için belirli bakterilere sahip olması gerektiğidir.
Bu bakteriler olmadan, kahve telvesi bitkiler için sadece tozdur ve belki zararlıları kovmak ve topraktaki bazı mikropları öldürmekten başka bir faydası yoktur, ancak bitkiler bunlardan herhangi bir besin almayacaktır.
Aynı durum toprakta yetişmeyen epifitik orkideler için de geçerlidir. Toprak olmadığı için kahve telvesini parçalayacak bakteri de yoktur.
Orkide Besiyeri Gerekli Bakterilerden Yoksundur
Kahve telvesindeki karbonla beslenen ve azotu toprağa salan bakteriler orkide ortamında bulunmadığından, orkidelerinizi gübrelemek için yalnızca kahve telvesine güvenmek, iyi büyümeyen ve büyük olasılıkla çiçek açmayan bitkilerle sonuçlanacaktır.
Saksılarda orkide besiyeri kullanıyorsanız, kahve telvesi kullanmaktan kaçınmalısınız.
Kahve Telvesi Çok Asidik Olabilir veya Yeterince Asidik Olmayabilir
Kahve telvesi ve orkidelerle ilgili bir diğer sorun da kahve telvesinin doğası gereği asidik olmasıdır. Toprağa veya saksı karışımına eklendiğinde toprağın asiditesini artırır.
Bununla birlikte, orkidelerin veya diğer bitkilerin farkı hissetmesini sağlayacak şekilde asitliği artırmak için toprağa çok miktarda kahve telvesi eklemeniz gerekecektir.
Toprağın pH değerinin ayarlanması gerekip gerekmediğini görmek için bir toprak testi yapmak her zaman en iyisidir.
Kahve Telvesi Kompakt Yetiştirme Ortamı Oluşturabilir
Kahve telvesi ince bir tozdur. Bunları yetiştirme ortamıyla karıştırdığınızda, özellikle de yetiştirme ortamında çok fazla silt varsa, ortamı çok ağır hale getirme riskiniz vardır.
Bu da toprağın sıkışmasına yol açarak orkidelerin köklerinin tam olarak büyümesini ve gelişmesini engeller. Sıkışmış toprak ayrıca suyu çok uzun süre tutarak kök çürümesine ve diğer mantar enfeksiyonlarına neden olur.
Kahve Telvesinin Orkideler İçin Malç Olarak Kullanılması
Kahve telvesi epifitik orkidelere veya yetiştirme ortamına ekilenlere fayda sağlamadığından, bazı bahçıvanlar kahve telvesini malç olarak kullanmayı sever.
Ancak, yukarıda listelenen bazı nedenlerden dolayı bu çok kötü bir fikirdir. Birincisi, kahve telvesi toprağı veya kullandığınız diğer saksı karışımlarını sıkıştıracak ve kötü drenaja yol açacak şekilde tıkayacaktır.
Islak toprak veya her zaman ıslak olan bir yetiştirme ortamı, orkidelerin hassas kökleri için kötü haberdir.
Kök çürümesi hızla başlar ve siz farkına bile varmadan bitkiler solmaya ve ölmeye başlar. Bu nedenle, orkideleri malçlamak için kahve telvesi kullanmayın.
Orkideler için En İyi Gübre
Kahve telvesi orkideler için en iyi gübreler listesinin dışındaysa, o zaman keyifli orkidelerinizi beslemek için ne kullanabilirsiniz? İşte kullanabileceğiniz en iyi üç gübre.
Besle Beni! Otantik MSU Orkide Yemi
Michigan Eyalet Üniversitesi tarafından geliştirilen bu otantik gübre, özellikle orkideler için tasarlanmıştır.
Gübre hafiftir, bu nedenle kök yanmasına neden olmaz ve üre içermez, bu nedenle toprağın veya yetiştirme ortamının pH seviyelerini etkilemez.
Miracle-Gro Orkide Yemi
Kök gelişimini iyileştiren ve size zengin ve parlak renkli çiçekler veren orkideler için başka bir gübredir. Çiçeklenme mevsimi boyunca her iki haftada bir uygulanmalıdır.
Better-Gro Orkide Better-Bloom
Better-Gro fosfor açısından zengindir ve üre içermez. Bu da onu orkideler için ideal kılar çünkü fosfor çiçekli bitkiler için doğru besindir.
Gübreyi orkidelerin her 4. sulamasında bir uygulayın. Gübre konsantredir, bu nedenle orkidelerinizi beslemek için 1 galon suya 1 çay kaşığı sıvı karıştırmalısınız.
Orkideler için Ev Yapımı Gübre
İşte orkideler için birkaç ev yapımı gübre tarifi:
1. Isırgan Otu Çayı
- Bütün bir ısırgan otu bitkisini köklerinden koparın. Bitkinin yaprakları cilde temas ettiğinde acı verdiği için eldiven kullanın.
- Bitkinin tamamını su dolu bir kavanoza koyun ve yaprakların ve gövdenin yüzeyini kırmak ve besinleri serbest bırakmak için bir kaşıkla ezin.
- Kavanozun kapağını kapatın ve 2 hafta boyunca doğrudan güneşe maruz kalmayacak şekilde havalandırılan bir yerde tutun.
- Sıvıyı süzün ve orkideleri beslemek için kullanmadan önce zayıf bir çay rengi elde etmek için 10 ölçü su ile seyreltin.
2. Muzlu Su
- Dört ila beş organik muzu arka arkaya yedikten sonra kabuklarını atmayın. Küçük parçalar halinde doğrayın ve bir kaptaki 4 litre suya ekleyin. Organik muzlar pestisit içermez, bu nedenle gübre sert kimyasallarla kirlenmez.
- Kabın üzerini kapatın ve 3 gün boyunca veya muz kabuğu parçaları suda kısmen parçalanana kadar güneşten veya herhangi bir ısı kaynağından uzak tutun.
- Muzlu suyu süzün ve zayıf bir çay rengine ulaşmak için temiz su ile seyreltin.
Not: Bunu önce kaybetmekten çekinmeyeceğiniz başka bir bitki üzerinde test etmek isteyebilirsiniz. Bazı insanların bunun çok az olumlu etkisi olduğunu ve sivrisinek ve sinekleri çektiğini söylediklerini duydum. Muzlu su gübresi hakkında daha fazla konuşacağım Burada .
3. Pirinç Suyu
- 1 su bardağı pirinci 3 su bardağı suda yıkayın ve süzün. Sadece bulanık suya ihtiyacınız var.
- Yumurta kabuklarını parçalayın ya da blenderdan geçirerek ince toz haline getirin.
- Her 1 litre pirinç suyuna çeyrek çay kaşığı yumurta kabuğu tozu ekleyin.
- Ayrıca yumurta kabuklarını bütün olarak pirinç suyunda bir gece bekletebilir ve sabah süzebilirsiniz.
- Pirinç suyunu doğrudan orkidelere uygulayın. Bu gübre besin ve kalsiyum açısından zengindir.
İlgili Sorular:
Bir Orkide Haftada Ne Kadar Suya İhtiyaç Duyar?
Orkidelerin ilkbahar ve yaz aylarında sıcak havalarda haftada iki kez sulanması gerekir. Havalar soğuduğunda, orkidelerinizi kış boyunca haftada bir kez sulayın.
Küçük saksılarda (4 inç veya daha küçük) yetişen orkideler tüm yıl boyunca her 5 günde bir sulanmalıdır. 6 inçlik saksılarda yetişenlerin toprağın üst santimi kuruduğunda sulanması gerekir.
Orkideler Asidik Toprağı Sever mi?
Bahçenizdeki birçok bitki gibi orkideler de hafif asidik toprağı tercih eder. Orkideleri mutlu etmek için pH seviyelerinin 5,5 ila 6,5 arasında olmasını hedefleyin.
Sonuç
Kahve telvesi nitrojen açısından zengin olsa da, belirli bakterilerden yoksun bir yetiştirme ortamına ekilen orkideler için ideal değildir.
Bu bakteriler kahve telvesindeki karbonu parçalamak ve azotu serbest bırakmak için gereklidir. Epifitik orkideler toprakta yetişmez, bu nedenle kahve telvesinden de faydalanmazlar.