İçindekiler
Sardunyalar hakkında ne söyleyebiliriz? Onlarca yıldır her hevesli bahçıvanın hayatında güvenilir bir elyaf olmuşlardır; kaplar, bordürler ve yataklar için popüler bir seçimdir. Ancak, sardunyalar için bundan daha fazlası var.
Dış mekana mor, kırmızı, turuncu, pembe veya beyaz renk katar, sıcak havayı sever, kuru koşullarda gelişmeyi başarır ve kolayca kışlatılabilir.
Nadiren böcek veya haşere saldırısına uğrarlar ve her bahçenin en önemli parçası olmaya hazır parlak, gösterişli çiçeklere sahiptirler.
Sardunyalar bahçe çiçekleri dünyasının sevgilisidir ve eğer sardunyalara aşık olduysanız, onların sürekli çiçek açmasını istersiniz - ve bu genel bakış da tam olarak bununla ilgili!
Aşağıda, sardunya çiçeklendirme başarısının 12 sırrını ele alıyoruz.
1. Dökülen Çiçekleri Düzenli Olarak Çıkarın
Çiçekli sardunyalarla ilgili bir şey de zaman zaman çiçekleri çıkarmanız gerektiğidir. Sardunyalarınız çiçek açtığında, onları ölü başaklarla (bu, eski çiçekleri çıkarma işlemidir) temizleme zamanı gelmiş demektir.
Sadece bu küçük görev bile sardunyalarınızın çiçek açmasını sağlamada önemli bir faktördür.
Eski çiçekleri yerinde bırakırsanız, bitki bu enerjiyi daha uzun ömürlü yeni güzel çiçekler yaratmak için kullanabilecekken, ölü çiçeklere güç vermeye çalışarak enerji harcamaya devam edecektir.
Kullanılmış çiçekleri çıkarırken, sadece çiçek başını çıkarmayın. Bunun yerine, tüm çiçek sapını bitkinin tabanına kadar kesin.
2. Gübreleme
Sardunyalar ağır beslenmezler, ancak yine de iyi dozda çok amaçlı gübreyi severler.
Bu durum özellikle sepet ve kaplarda sardunya yetiştiriyorsanız geçerlidir çünkü toprağın besin maddelerine erişimi sınırlıdır.
Bitkilerinizi ağır bir dozla bombardımana tutmayın. Bunun yerine her 21 ila 28 günde bir uygulayabileceğiniz hafif dozda çok amaçlı sıvı gübre kullanın.
Dozu hafif tutmalısınız, bu nedenle sadece önerilen miktarın yarısını karıştırın. Miracle-Gro ve Schultz sardunyalar için harikadır.
3. Bol Işık Sağlayın
Sardunyalar güneşe taparlar ve onlara bol güneş ışığı sağlarsanız sizi güzel çiçeklerle ödüllendireceklerdir.
Daha uzun süre güzel çiçekler için sardunyalarınızı günde beş ila altı saat doğrudan güneş ışığına ve 12 saat gün ışığına maruz bırakın.
4. Sarkık Büyümeyi Kesin
Sardunyalarınızı kendi başlarına büyümeye bırakırsanız, sonunda uzun bacaklı ve seyrek olurlar - ve bu durum daha çok saksı ve kaplarda yetiştirilen sardunyalar için geçerlidir.
Toprak alanı sınırlı olduğunda, bitkiler hızla dışa doğru büyümeye başlar ve böylece uzun bacaklı bir görünüm alır. Bunun olmasını önlemek için, daha kalın, daha yoğun büyümeyi teşvik etmek için gövdeyi geriye doğru sıkıştırın.
Erken ilkbaharda sapları geriye doğru sıkıştırmaya başlayın. Budanmış saplardan birden fazla sürgün gelişmeye başlayacaktır ve bu çok daha fazla çiçeklenmeye ve güzel çiçeklere yol açabilir.
5. Sürekli Su
Çok fazla veya çok az su alan sardunyalar strese girmeye başlar ve stres altındaki sardunyalar çok miktarda güzel çiçek üretmez.
Sepet ve kaplardaki sardunyalar, topraktaki bitkilere göre daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaktır.
Tutarlı bir su kaynağı sağlarken, sardunyaların ıslak ayakları sevmediğini unutmamak en iyisidir, bu nedenle bitkinin ıslak toprakta yaşamasına asla izin vermeyin. Sulama arasında toprağın kurumasını bekleyin.
Sulamadan önce, parmağınızı toprağın yaklaşık 1 ila 2 inç derinliğine itin. Toprak kuru hissediliyorsa, derinlemesine sulayın. Kuru değilse, bitkiyi sulamak için doğru zaman değildir.
6. Ölmekte Olan Yaprakları Çıkarın
Sardunyanızın yaprakları sararmış veya solmuşsa, bunları derhal kesmek iyi bir fikirdir.
Bu, bitkinin artık gerektiği gibi işlev görmeyen bir parçasına besin sağlamaya çalışırken strese girmemesini sağlar.
Ölü ve ölmekte olan yaprakları kesmek için bir çift keskin budayıcı kullanın ve bunları atın.
7. Toprağın Yüksek Kaliteli, Zengin ve Taze Olduğundan Emin Olun
Bazı bitkiler yüksek dozda gübre ve süslü toprağı severken, sardunyalar sevmez. Gelişmek için sadece basit temellere ihtiyaç duyarlar.
İdeal toprağı sağlamak, sardunyalarınızın mutlu olmasını ve çiçek açmasını sağlayacaktır. Sardunyalarınıza bol miktarda organik madde içeren gevşek toprak verin.
Eğer toprağınız ağırsa, biraz torf, perlit veya kompost karıştırın. Sardunyalarda gübre veya vermikülit kullanılması tavsiye edilmez.
8. Toprağın İyi Drene Olduğundan Emin Olun
Hem saksı hem de dışarıdaki toprak sardunyalar nemli ve çabuk drene olan toprağa ihtiyaç duyar. İyi drene olan bir toprak sağlamak için kaplarınıza eşit miktarda toprak, torf ve perlit ekleyin.
Sardunyalar iyi bir drenaj ister ve bunu doğru toprak karışımıyla sağlayabileceğiniz gibi, toprağın nemli kalmasını ancak ıslak olmamasını sağlamak için drenaj delikleri kullanabilirsiniz.
9. İdeal Sıcaklıkları Koruyun
Sardunyaların 45 ℉ ila 80 ℉ arasında değişen sıcaklıklarda hayatta kalabileceğini göreceksiniz.
Bununla birlikte, en iyi çiçeklenmelerini ılık sıcaklıklarda yaparlar, bu nedenle sıcaklıkları 80 ℉'lere yakın tutmaya çalışın.
Sıcaklıklar 40 ℉'nin altına düşerse, geceleri biraz koruma sağlamak için kapları içeri taşımak veya bitkileri plastikle örtmek en iyisidir.
10. Gerektiğinde Saksı Değiştirin
Çoğu insan sardunyaların da diğer bitkiler gibi olduğunu ve biraz köke bağlı olmaktan hoşlanmayacağını düşünür. Sardunyalar en iyi hafif köke bağlı olduklarında çiçek açarlar.
Bitkiniz aşırı büyümüşse ve toprak besin değerinden yoksunsa saksı değişimi bazen gerekli olabilir, ancak bir seferde 1 ila 2 inçten fazla büyütmeyin.
Alternatif olarak, eski toprağı çıkarın, yeni, taze toprak sağlayın ve normal şekilde devam edin. Sardunyaların saksılarını ilkbaharda değiştirmek en iyisidir.
Bahçıvanlık ipucu: Saksı değişimi, sardunyalarınızı bölmek ve koleksiyonunuzu çoğaltmak için harika bir fırsattır!
11. Haşere ve Hastalıkları Rutin Olarak Kontrol Edin - Hemen Tedavi Edin
İlginç bir şekilde, sardunyalar iç mekanlarda yetiştirildiklerinde zararlılara ve hastalıklara daha yatkındır. Sardunyalara saldırması muhtemel zararlılar arasında beyaz sinekler, yaprak bitleri ve akarlar bulunur.
Bitkinizin bunlara kurban gitmediğinden emin olmak için haftalık kontroller yapmak en iyisidir.
Ayrıca bulaşık deterjanı ve sudan oluşan zayıf bir çözeltiyi karıştırıp bitkilere hafifçe püskürtebilirsiniz (bunun için bir sprey şişesine ihtiyacınız olacaktır).
Sardunyaların sivrisinekleri, yaprak zararlılarını ve diğer bazı böcekleri uzaklaştırması size ilginç gelebilir.
12. Nemi Tutmak İçin Malç
Yavaş parçalanan ağır malç, yabani otları uzak tutmak ve toprağa gövde katarak stabilize etmek için sardunyalar arasında kullanmak için harikadır.
Malç ayrıca yapraklarda mantar sorunlarına neden olabilecek bitkilerin üzerine su sıçramasını da en aza indirecektir.
Kapta yetiştirilen sardunyalar bile hafif bir malç tabakasından faydalanacaktır. Buharlaşmayı yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.
Sonuç
Bu 12 basit adım, sardunyalarınızın sadece güzelleşmesini değil, tüm sezon boyunca ve sonrasında kesinlikle gelişmesini ve çiçek açmasını sağlamanın sırlarıdır.
Hiçbir şey, sadece sardunyaların elde edebileceği renk patlamasıyla vurgulanan güzel bir dış mekan manzarasıyla kıyaslanamaz.
Yukarıdaki her adımı deneyin ve sardunyalarınızın gerçekten nasıl parladığını görün!